Krans-coaching…

…voor de verandering!!!

Zintuigen

ogenorenvoelen

Zien, Horen en Voelen.

Onze hersenen zijn continu bezig met het verwerken van signalen die we via onze zintuigen ontvangen. Zien, horen, voelen, ruiken, proeven. Dat gebeurt op zowel bewust als op onbewust niveau.

Stel je maar eens voor dat je in een interessant gesprek met iemand bent. Wellicht kun je na afloop letterlijk herhalen wat er werd gezegd maar heb je geen flauw idee meer hoe de ruimte waarin het gesprek plaatsvond, er uitzag. Dat is heel normaal. Die informatie is niet verloren gegaan maar ligt opgeslagen in ons on-bewuste. Als we  alle impulsen die op ons afkomen op bewust niveau zouden verwerken zouden we stapelgek worden. Dat betekent dat dat je je voor kan stellen wat er gebeurt als we ons in een drukke, lawaaiierige ruimte bevinden waar de discobollen olijk hun rondjes draaien. Als om ons heen de geuren van parfum en aftershave of okselzweet of andere, juist onprettige, luchtjes langs waaien  windje  …. dan krijgen alle zintuigen tegelijkertijd signalen.

Nu hebben we het over signalen en nog niet direct informatie. Er is namelijk een (groot) verschil tussen de signalen, ook wel prikkels en de informatie die wij daar zelf van maken.

Dat is namelijk wat wij mensen doen: we kijken, horen, doen en voelen, ruiken en proeven en we trekken vervolgens onze conclusies.

Die conclusies trekken we met behulp van onze overtuigingen, alles wat we zeker weten! Dat kan zijn: zeker weten dat 1+1 = 2 (omdat iedereen dat weet, het wetenschappelijk bewezen is, je het kan zien als je twee dingen hebt, je kan het horen als je telt, je het kunt zien in de spiegel: twee oren, twee ogen, twee borsten, twee billen en als het goed is twee armen en twee benen, ook). 1+1

We gebruiken jammer genoeg niet altijd al onze zintuigen tegelijk, bij het trekken van onze conclusies. Hoe meer zintuigen we namelijk zouden gebruiken, bij alles wat we doen, hoe groter onze kans zou worden op conclusies met een veel lager fout-gehalte  Dat klinkt als wiskunde, toch? En dat is het ook! Onze hersenen zijn enorm krachtige rekenmachines, de machine die de rest van ons gedrag en alle overige bijwerkingen van onze aanwezigheid, beheerst en bepaalt.

wiskunde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Information

This entry was posted on 20/01/2015 by in De Zintuigen, Now Let's Play!.

Categorieën

Archief

Delen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail

Volgen

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin